Spring til indhold
AGS College - Illustration af kollegieværelse Zeni Arkitekter

Finansiering til AGS College fundet – byggeriet starter hurtigst muligt

Alssundgymnasiet Sønderborg (AGS) har netop indledt et samarbejde med Boligselskabet Domea om at realisere opførslen af 40 moderne studieboliger i tilknytning til gymnasiet. Udvidelsen er godt nyt for både kommende elever og Sønderborg by, siger borgmester Erik Lauritzen. Gymnasieelever, der starter til sommer, vil få mulighed for at bruge det nye AGS College i 3. g.

Efter et års intensivt arbejde med at udvikle og finpudse Alssundgymnasiets kollegieprojekt, AGS College, bliver projektet nu til virkelighed gennem et konkret partnerskab med en af Danmarks førende boligadministrationsselskaber, Domea.dk. Samarbejdet bliver forvaltet af det lokale boligselskab, Domea Syd i Rødekro, som kommer til at stå for opførelsen og driften af det kommende AGS College. Formand for Domea Syd, Svend Overgaard, fortæller, at han ser meget frem til samarbejdet med Alssundgymnasiet. Byggeriet er inspireret af et vellykket projekt ved Fjerritslev Gymnasium, hvor et lignende partnerskab førte til opførelsen af 40 kollegieboliger for gymnasieelever i 2020. Byggeriet blev udvidet til 76 boliger i 2022 på grund af stor efterspørgsel.

Stor opbakning blandt de unge til nyt kollegiekoncept med frihed og fællesskab i centrum

I det indledende arbejde med udviklingen af AGS College har gymnasiet gennemført en række behovsundersøgelser, bl.a. på områdets efterskoler og blandt gymnasiets egne elever. Mere end 600 unge deltog i undersøgelsen. Undersøgelsen viste en imponerende interesse for AGS College, hvor hele 70 % af de unge respondenter fandt projektet attraktivt eller meget attraktivt. Især er ønsket om frihed i trygge rammer, fællesskab med kammerater og muligheden for lektiehjælp identificeret som centrale drivkræfter for deres entusiasme.

Rektor Jeppe Kragelund deler indsigterne: “På AGS College handler det ikke blot om at have tag over hovedet. Det handler om at omfavne ungdomslivet som en integreret del af et trygt fællesskab og gennem det erhverve sig essentielle livsfærdigheder. Dette omfatter alt fra praktiske opgaver som tøjvask og madlavning til studievaner og sociale kompetencer.”

For at forene de unges ønsker om selvbestemmelse og frihed i hverdagen med behovet for trygge rammer ansætter gymnasiet en college-ansvarlig, der kan guide og støtte de unge i deres daglige udfordringer, styrke fællesskabet og samtidig sikre, at de får mest muligt ud af deres studietid.

Idéen er også, at det fællesskab og de aktiviteter, der foregår på AGS College, vil sprede sig som ringe i vandet. På den måde kan AGS College fungere som katalysator for nye fællesskaber blandt alle skolens elever og bidrage til et unikt og attraktivt unge- og uddannelsesmiljø i Sønderborg.

Jeppe Kragelund uddyber: “Vi ønsker at skabe et miljø, hvor unge kan udforske deres selvstændighed og træffe egne beslutninger, samtidig med at de har den nødvendige støtte og voksenkontakt. Ved at ansætte en college-ansvarlig håber vi at opnå den perfekte balance mellem frihed og tryghed.”

Derudover forventes AGS College, via ungefællesskaberne, at styrke elevernes trivsel, give dem smag for byen og dermed motivere dem til at søge videre på de mange uddannelser og lærepladser, der findes i Sønderborg. På denne måde er visionen, at AGS College skal være mere end bare boliger; det skal også være et springbræt til personlig og faglig udvikling, indlejret i et trygt og inspirerende fællesskab.

AGS College repræsenterer ikke blot en udvidelse af faciliteterne på AGS, men også en vision om at skabe en unik ramme for læring og fællesskab, der vil forme elevernes gymnasieoplevelse i positiv retning. Projektet rummer desuden stort potentiale for yderligere vækst i kommunens igangværende udvikling af ungekulturen i Sønderborg.

”Det er rigtigt godt initiativ, og det er flot, at Alssundgymnasiet er nået i mål med studiebolig-projektet. Ud over at være en gevinst for AGS, så vil studieboligerne også styrke byen, fordi de unge forhåbentlig får smag for Sønderborg og lyst til at studere videre og blive her. De kommende studieboliger er dermed med til at gøre Sønderborg endnu mere attraktiv som studieby,” siger Sønderborg Kommunes borgmester Erik Lauritzen.

 

Den uofficielle venteliste

Ud over viden om de unges ønsker, behov og interesse for AGS College, har de indledende undersøgelser afstedkommet en stor interesse for byggeriet. Projektleder på AGS, Jaqueline Stenger, forklarer: “Da vi besøgte forskellige skoler med kommende gymnasieelever, blev vi næsten overvældet af den store og positive respons fra de unge. Efterfølgende blev vi kontaktet af flere forældre, der efterspurgte mere information om AGS College og ønskede at blive skrevet op på en venteliste. Dette gælder bl.a. elever fra danske og tyske efterskoler, der søger en tryg base væk hjemmefra, og vores egne elever, der ofte står over for lange transporttider.”

For at imødekomme den overvældende interesse har AGS oprettet en uofficiel venteliste, hvor elever og forældre vil blive underrettet, så snart den endelige dato for byggeriet er fastsat. I øjeblikket figurerer 20 unge fra både Danmark og Tyskland på listen. Dette tyder på, at AGS College allerede før opførelsen forventes at tiltrække nye elever fra Sønderborgs opland og det danske mindretal syd for grænsen.

 

Om AGS College

  • AGS vil i samarbejde med Domea Syd at opføre 40 kollegieboliger i forlængelse af gymnasiets eksisterende bygninger på Grundtvigs Alle.
  • AGS College realiseres som et alment boligbyggeri, hvilket indebærer overholdelse af en række lovmæssige krav, herunder krav ift. kvalitet, tilgængelighed, kommunal støtte og overkommelige boligpriser.
  • AGS College er et gennemtænkt kollegiekoncept og læringshus, der er baseret på undersøgelser af ønsker og behov fra mere end 600 unge.
  • Der er tale om to nye bygninger, der hver rummer 20 et-værelsesboliger, to store fælleskøkkener og to fællesrum
  • Byggeriet har et budget på ca. 40 millioner kroner.
  • Læs mere om AGS College her