
AGS-elever bag Ukraine-uge på gymnasiet
Liva og Ditte går i den samfundsfaglige 2. g-klasse på Alssundgymnasiet (AGS), hvor de ofte diskuterer både national og international politik. Efter Ruslands invasion af Ukraine i sidste uge, indså klassen hurtigt, at de måtte gøre noget mere end bare diskutere. Derfor har klassen med de to gymnasiepiger i front nu iværksat en række forskellige tiltag, der skal støtte ukrainerne i den svære tid.
”Det er klart, at det kommer meget tæt på, når det foregår i Europa,” fortæller Liva Holl Knæhus. ”Derfor satte hele samfundsklassen sig ned og diskuterede, hvordan vi også på AGS kan skabe opmærksomhed og vise vores støtte til ukrainerne”.
Herefter tog det ikke lang tid at overbevise rektor Jeppe Kragelund om, at næste uge på AGS skal dedikeres en særlig indsats, der skal støtte Ukraine både moralsk og økonomisk. Planen er blevet til, at om mandagen går overskuddet af kagesalget i kantinen til Røde Kors’ Ukraineindsamling, om tirsdagen møder alle op i blåt og gult, om onsdagen afvikles tombola, hvor eleverne har samlet præmier ind i byens forretninger, om torsdagen er der fællestime med tidligere Moskva-korrespondent David Trads, og endelig byder fredagen på regulær pengeindsamling, der også går til Røde Kors.
”Det berører én i det daglige, når man læser nyhederne,” forklarer Ditte Søgaard Petersen fra samfundsfagklassen. ”Vi ville derfor gerne lave forskellige initiativer, der sætter fokus på problemstillingen, men også som gør noget konkret for at hjælpe.”
Også en lærer på AGS har taget initiativ til at støtte ukrainerne. Kerry Aalund Moeskjær, der til daglig underviser i idræt og engelsk, har iværksat en indsamling af alle slags basale fornødenheder som eksempelvis tæpper, tøj, liggeunderlag og hygiejneartikler. En bekendt kører alle de indsamlede sække til den ukrainske grænse i slutningen af ugen.
På gymnasiet er rektor Jeppe Kragelund stolt over både sine elevers og ansattes handlekraft. Han vil hellere end gerne sørge for, at skolen bakker op om initiativerne.
”Selv om det er på yderst trist grundlag, så er jeg både stolt over og glad for, at vores elever har taget initiativ til at hjælpe de uskyldige mennesker, som pludselig er blevet ofre for Putins krig. Ikke bare mod Ukraine, men også mod vores opfattelse af frihed og demokrati.
I timerne mærker vi, at krigen påvirker vores elever meget. Så det er trods alt positivt, at frustration, vrede og angst kan omsættes til konkret handling.”