Spring til indhold
Linak besøger AGS

AGS-elever samarbejder med LINAK

De sidste to måneder har ab22 arbejdet på et projekt i fagene fysik og informatik i samarbejde med LINAK. LINAK laver blandt andet lineære aktuatorer, og projektet gik netop ud på at undersøge virksomhedens aktuatorer, som bruges til patientløftere på hospitaler og plejehjem. Startskuddet til opgaven blev præsenteret af repræsentanter fra LINAK, som besøgte AGS sidst i oktober.

Ab22 skulle undersøge, hvordan en aktuator virker. De fik simpelthen lov til at skille den ad for at kunne måle på el-motor, tandhjul, gevindstang osv.  Ved selv at opstille og udføre talrige eksperimenter har eleverne opdaget fysikken bag aktuatoren.

Sideløbende har ab22 designet og udviklet en håndkontrol til patientløfteren, som skulle være nemmere og mere intuitiv at betjene. Som en del af designprocessen har klassen haft besøg af to sygeplejersker fra Tandsbjerg Plejecenter, som fungerede som ekspertbrugere. Sygeplejerskerne blev sat til at bruge ab22’s prototyper, mens klassen observerede dem. Sygeplejerskerne kunne desuden give mange flere informationer om, hvilke egenskaber der er vigtige for en håndkontrol – og også komme med forbedringsforslag til elevernes prototyper.

Som afslutning har eleverne præsenteret deres løsninger LIVE foran klassen, lærerne og de involverede medarbejdere fra LINAK, der så med via webcam, så eleverne kunne modtage feedback fra en ingeniør, en designmedarbejder og en udviklingschef.

Forløbet skulle have været afsluttet med et besøg på LINAK, som nu er udsat, til smittetrykket igen er blevet tilstrækkeligt lavt i Sønderborg Kommune.

Forløbet er en del af regionsprojektet ”Science og anvendt teknologi på STX” og er koordineret i samarbejde med Naturvidenskabernes Hus.