Spring til indhold
Vindere af Tekcase-konkurrence

AGS-elever vinder konkurrence i bæredygtighed

Nikolaj, Kristian og Jens fra c21 har så meget styr på enzymer og bioinformatik, at de netop har vundet Novozymes såkaldte ”Tekcase-konkurrence”, hvor emnet var ”Bæredygtighed med enzymer.”

En ”tekcase” går ud på, at gymnasier og virksomheder arbejder sammen for at få nye perspektiver på undervisningen. Elever arbejder med samfundsrelevante virksomhedscases, som de selvstændigt udvikler problemformuleringer og finder løsninger på. Eleverne møder virksomhedens medarbejdere og ser med egne øjne fremtidige jobmuligheder.

Og hold så godt fast, for nu bliver det teknisk: AGS-eleverne tog udgangspunkt i enzymet xylanase, og ved hjælp af proteindatabaser og visualiseringsprogrammer fandt de frem til mutationer, som gør enzymet mere stabilt. Xylanase tilsættes i dag til dyrefoder for at nedbryde svært fordøjelige plantedele, sådan at dyrene kan udnytte foderet bedre. På den måde kan man dyrke foder på et mindre landbrugsareal, og enzymet er altså på den måde et værktøj til at få en mere bæredygtig fødevareproduktion.

Deres opgave gik konkret ud på at ændre en lille smule på enzymets kemiske struktur, sådan at det bliver mere robust under de forhold, som findes hos foderproducenter og landmænd.

Efter en virtuel kickoff, projektarbejde og spørgetime med Novozymes forskere kom finaledagen, hvor drengene præsenterede deres løsningsforslag og forklarede, hvordan det kunne bidrage til at nå flere af FN’s verdensmål (”Stop sult”, ”Ansvarligt forbrug” og ”Produktion og klimaindsats”).

Drengene leverede en flot præsentation med et højt fagligt niveau. De havde brugt meget tid på at lære at bruge it-redskaber til at visualisere 3D proteinstrukturer og fik bl.a. ros for deres flowchart som en del af deres løsningsforslag, da det viste en god forståelse for den teknologiske anvendelse af enzymer.

Faktisk var deres arbejde så godt, at dommerne fra Novozymes kårede dem som vindere af konkurrencen, og ud over det store skulderklap var der også biografbilletter i præmie.

Stort tillykke til Nikolaj, Kristian og Jens fra c21!

Naturvidenskabernes Hus har stået for at koordinere projektet. De arbejder på at bygge bro mellem skoler og virksomheder, og netop nu er Kemi A-holdet fra AGS også med i en anden TekCase med virksomheden Haldor-Topsøe, som går ud på at lave bæredygtige katalysatorer.