Spring til indhold
Dragshow på AGS

Undervisning om sex, sundhed, samtykke – og dragshow!

”Skal vi ikke gøre verden til et lidt mere inkluderende og lidt mindre fordømmende sted ved at starte her og nu på AGS?” Mizz Privileze besøgte med sin gode ven og fellow dragqueen Britney Corvette Alssundgymnasiet Sønderborg, hvor deres dragshow skubbede til både fordomme og modet til at være sig selv, lige meget hvordan man så definerer netop det. De blev begge modtaget med larmende klapsalver.

Showet var det spektakulære og tankevækkende punktum for en temadag med fokus på køn, identitet, seksualitet, sundhed og samtykke, som elevrådet på gymnasiet selv har taget initiativ til. Målet var at give deres medstuderende en både lærerig og underholdende dag med seksualundervisning i anderledes rammer end de vante. Også Helle Bachmann, der er sundhedskonsulent i Sønderborg kommune og sexolog Joan Lysholt var inviteret til at holde workshops, hvor man både kunne lytte og spørge til alt det, der kan være svært at finde rundt i i teenageårene.

”Man skan selvfølgelig finde alle slags informationer på internettet, men det kan alligevel være svært, når man ikke helt ved, hvad man skal søge på,” fortæller en af AGS-eleverne, der synes dagen var meget bedre end den seksualundervisning, hun havde modtaget tidligere. ”Her blev man oplyst på flere måder, der også var overraskende og tankevækkende, fx med statistikker om, hvordan mænd og kvinder oplever tingene forskelligt.”

Køn, identitet og tolerance

Kaia Lie Tetreault, der er en af arrangørerne i elevrådet, fortæller, at beslutningen om at tage seksualundervisningen op i gymnasiet igen var det oplagte valg for elevrådet. ”Mange er nok ikke helt klar til at modtage den slags undervisning i folkeskolen, og for manges vedkommende er det også først i gymnasieårene, at det kommer tættere på, så det er endnu mere relevant.” Og eleverne tog godt imod alle workshops. ”Det er fedt, der kommer nogen udefra med særlig viden om emnet,” fortæller en anden. ”Det var også godt, at det handlede om andet end bare forholdet mellem mænd og kvinder, men også om køn, identitet og andre seksualiteter. Det er vigtigt, at vi i en by som Sønderborg møder det anderledes oftere.”

Netop dét var også en af grundene til, at Britney Corvette, der uden dragkjole hedder Oliver Warming og kommer fra Nybøl, gerne ville møde de unge mennesker. Han har nemlig oplevet intolerancen – og volden – helt tæt på, da han for nogle år siden blev overfaldet med slag og kvælertag på en beværtning i Sønderborg. ”Det er ikke sjovt længere, når man er bange for at gå ud ad sin dør,” fortalte han i Britney Corvettes høje hæle og kjole og forvandlede med ét diskostemningen i kantinen til noget meget mere alvorligt. ”Jeg valgte at tage til København, men jeg ville ikke flygte med halen mellem benene, så derfor arrangerede jeg en stor happening på Heidis, hvor mine dragvenner og jeg lavede et stort show. Og det var fedt at mærke den kæmpe opbakning til os der.”

Opbakningen var også tydelig blandt eleverne på AGS, hvor også LGBTQ+ Sønderborg var mødt frem for at stå for en workshop om seksualitet. ”Jeg har lært noget om at nedbryde tabuer, og at vi bliver nødt til at stå sammen om, at der skal være plads til alle.”

I kantinen satte Mizz Privileze og Britney Corvette fede streger under netop dét budskab med så meget gas på lipsync og dans, at højtalerne rystede og eleverne rejste sig fra stolene.