Spring til indhold
Elever og lærer viser kartoffelbatteri

Universe og AGS laver ny verdensrekord

2020 er officielt H. C. Ørsted-år. Til den lejlighed har Danske Universiteter, Astra, Experimentarium og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab oprettet organisationen HCØ2020, der på forskellig vis markerer og fejrer den danske videnskabsmands opdagelse af elektromagnetismen.

I den anledning afholdt AGS et arrangement i januar med foredrag og oplysning om elektromagnetismen afsluttende med intet mindre end en officiel Guinness Verdensrekord. Gymnasieleverne lavede i samarbejde med folkeskoleelever fra Privatskolen Als en gigantisk opstilling af i alt 1964 citroner, der endte med at slå rekorden for verdens største frugtbatteri – og AGS er dermed officiel indehaver af en ”Guinness World Record”.

Rekorden inspirerede Universe Science Park til også at kaste sig ud i et lignende forsøg – denne gang bare med kartofler. Traditionen tro bød efterårs-kartoffel-ferien nemlig på kartoffeltema i scienceparken, og sammen med gæsterne forsøgte man igennem ferien at producere enkeltdelene til det, der til slut skulle blive ét stort kartoffelbatteri – og endda verdens største af slagsen. Da måleapparatet blev sat på alle 3782 sammenkoblede kartofler, viste det nemlig 1900 volt – endnu en verdensrekord!

Kartoffelbatteriet i Universe blev til i et samarbejde med AGS, der både leverede inspiration, know-how samt elever og lærer til forsøget. Michael Lentfer Jensen, der til daglig underviser i matematik, fysik og astronomi på AGS, kunne nemlig fortælle Universefolkene om alle erfaringerne fra AGS’ citronbatteri, der måtte igennem flere opstillinger og opsporing af fejlkilder, før det hele lykkedes.

Samarbejdet med Universe er i øvrigt helt naturligt for et sciencegymnasium som AGS, forklarer rektor Jeppe Kragelund, der også selv har baggrund som lærer i fysik, kemi og astronomi. ”Det ligger os meget på sinde at gøre naturvidenskab tilgængeligt og nærværende for alle, og det kan verdensrekorder som disse være med til. Det kan måske virke lidt useriøst at sætte ledninger til citroner og kartofler, men det giver faktisk god mening at tænke både stort og anderledes, når vi vil skabe opmærksomhed om omstillingen til grøn energi, hvor vi jo i langt højere grad skal bruge batterier, fx til solcelleanlæg og elbiler.”

Rektoren vurderer også, at det er oplagt at lave flere samarbejder med Universe i fremtiden. ”Vores idegrundlag er jo helt det samme: vi gør naturvidenskab levende, sjovt og forståeligt ved at omsætte ret komplekse teorier til noget, man kan tage og føle på, og som ofte også rummer en såkaldt wau-effekt. Naturvidenskab er vigtigt. Derfor er det også vigtigt at gøre det sjovt.”

Se også indslaget fra Universe på TV2 Syd, hvor rektor og tidligere AGS-elever interviewes om kartoffelbatteriet.